Οικολογικά και οικονομικά οφέλη από την επισκευή ενός μετατροπέα

μια σύγχρονη προσέγγιση στην κουλτούρα της επισκευής

Yoy don’t buy a new car when the battery dies or the tire goes flat – so why would you spend money on a whole new inverter when the power fails?

Ας το δούμε από την αρχή,

Κάθε φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελείται κυρίως από δύο στοιχεία:

Το πρώτο είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ

και το δεύτερο είναι οι μετατροπείς ενέργειας

Οι μετατροπείς μετατρέπουν το συνεχές ηλεκτρικό φορτίο σε εναλλασσόμενο  προκειμένου το δεύτερο να μπορέσει να τροφοδοτήσει το δίκτυο διανομής.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μετατροπέων στον κόσμο είναι γερμανικών συμφερόντων. Κατά την τελευταία πενταετία υπάρχει  μεγάλη ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κλάδο και στην Κίνα. Οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν προωθούν τις επισκευές καθώς η λογική είναι “Buy a new one”.

Εμείς στον Αινέα Τεχνική θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη λογική.

Οιι νέοι μετατροπείς έχουν τον ίδιο βαθμό απόδοσης με τους παλαιούς καθώς δεν εχει αλλαξει η τεχνολογία.

Το να αγοραστεί ένας καινούργιος μετατροπέας ενώ μπορεί να επισκευαστεί ο υπάρχων σε φθηνότερο κόστος αλλά και στην ίδια απόδοση αποτελεί σπατάλη τόσο οικολογική όσο και οικονομική.

Το στοιχείο της επισκευής αφορά ταυτόχρονα τον επενδυτή αλλά και την τοπική οικονομία.


Κατά το τελευταίο έτος, η εταιρία Αινέας Τεχνική έχει πραγματοποιήσει επισκευές σε inverter που αντιστοιχούν περίπου σε 6 megawatt.

Τα κύρια οφέλη για την τοπική οικονομία αλλά και για το περιβάλλον είναι δύο:

Ελαχιστοποίηση οικολογικού αποτυπώματος

Επαναχρησιμοποιούνται μετατροπείς που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν σε κάποιο σκουπιδότοπο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μία μονάδα ανακύκλωσης.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση της ανακύκλωσης απαιτούνται τεράστια ποσά ενέργειας προκειμένου ο χάλυβας αρχικά να κοπεί σε μικρά κομμάτια και έπειτα να λιώσει. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο έτος 20 τόνοι σιδήρου έχουν επαναχρησιμοποιηθεί  επισκευάζοντας τους συγκεκριμένους μετατροπείς. Βεβαίως εκτός από το σίδερο επαναχρησιμοποιούνται και οι πλακέτες των ηλεκτρονικών καθώς οι περισσότερες επισκευές γίνονται σε επίπεδο εξαρτήματος.
Επίσης ένας νέος μετατροπέας θα πρέπει αναγκαστικά να έρθει στην Ελλάδα διανύοντας τεράστιες αποστάσεις  αυξάνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του. Στην περίπτωση όμως της επισκευής ο μετατροπέας διακινείται σε τοπικό επίπεδο το οποίο σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δεν αλλάζει παρα ελάχιστα. 

Ενίσχυση τοπικής οικονομίας

Ως γνωστόν δεν υπάρχουν εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής inverter για φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Έτσι λοιπόν αν ένας inverter δεν επισκευαστεί αναγκαστικά ένα χρηματικό ποσό θα εξαχθεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ή σε χώρα εκτός  ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να αποκτηθεί ο μετατροπέας.
Όταν όμως  πραγματοποιείται μία επισκευή στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό θα παραμείνει στον τόπο βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών όσο και στη μείωση της ανεργίας. Επίσης δημιουργείται ένας τομέας τεχνολογικής αιχμής στον οποίο μπορεί να  συνδυαστεί το παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων για επισκευές με τη μοντέρνα τεχνολογία και την επίλυση προβλημάτων  σε καινοτόμες εφαρμογές.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί και για να γίνει αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Bulgarian BG English EN Greek EL